Menu
Versbachovy A. a T. (-)
Domácí cukrářství
- 1910
- podtitul: Soupis 573 vyzkoušených receptů z panských kuchyní, jakož i rodinných, ku přípravě cukrovinek, jemných koláčů a dortů, perníků a marcipánů, různého pečiva, zmrzlin, cukrátek, pokroutek a marmelád
- odzkoušené recepty na přípravu cukrovinek z počátku 20. století
PŘEDMLUVA
Ačkoliv v české kuchyňské literatuře vydáno jest již několik spisů, pojednávajících o cukrářství, podjaly jsme se úkolu, sepsati novou knihu o "domácím cukrářství" hlavně z toho důvodu, že jest mnoho ještě neznámých a výtečných domácích receptů, jež zasluhují, by v širší známost uvedeny byly.
Naskytla se nám příležitost mimo vlastních rodinných receptů získati i vyzkoušených předpisů z mnoha panských kuchyní, jež rovněž jsme v této knize uvedly, a doufáme, že mnoho hospodyněk bude příjemně překvapeno.
Recepty napsaly jsme obyčejným, tzv. "kuchyňským slohem", poněvadž nepovažujeme za výhodné sepisovati kuchyňské předpisy přemrštěným slohem, má-li kniha ta rozšířena býti i v kruzích méně vzdělaných.
Hospodyňkám, jež někdy nuceny jsou narychlo při neočekávaných návštěvách připraviti cukrovinky, uvedly jsme zvláštní odstavec, pojednávající o cukrovinkách, jež se nepekou, nýbrž pouze uschnouti dávají.
Ve všech předpisech mínily jsme pod slovem "mouka" mouku pšeničnou a pod slůvkem "máslo" máslo neosolené.
Považovaly jsme též za nutné v úvodu uvésti několik všeobecných pokynů a přály bychom si, by čtenářka této knihy šetřila jich bedlivě, jelikož pak jedině docílí uspokojujících výsledků.
Doufáme, že čtenářky knihu tu, jak co do obsahu, tak i vzhledem k dobročinnému účelu, jemuž věnována jest, příznivě uvítají a přejeme všem hospodyňkám a kuchařkám, by předpisy vždy dobře se jim povedly a tím způsobily radostné překvapení v rodině a zvláště u malého dorostu.
Voláme proto ze srdce: "Dobrou chuť!"
Spisovatelky
ÚVOD
Aby pečiva se povedla, dbej těchto všeobecných pokynů:
- Vezmi součástky jen nejlepší jakosti.
- Veškeré součásti, které k přípravě těsta použiješ, nesmějí býti studené, což hlavně platí o mouce.
- Droždí zkoumej vždy na čerstvost před užitím, a sice tím způsobem, že stříkneš kapku rozdělaného droždí do vařící vody. Stoupne-li ihned nahoru, jest droždí dobré; klesne-li, pak jest špatné a nesmí se použíti.
- Hrozinky mávej, nežli je dáš do těsta, v mouce, pak nikdy neklesnou dolů, nýbrž rozdělí se stejnoměrně v těstě.
- Mouku nestav nikdy na slunce.
- Ammonium (čili sůl z jeleního rohu) nikdy netluc v hmoždíři, nýbrž rozválej je válečkem na vále.
- Mandle musíš velmi rychle opařit a oloupat, jinak by snadno změkly a zolejnatěly. Upražíš-li je před strouháním do světležluta, nabudou lepší chuti.
- Vánočky a podob. stanou se kypřejší a déle čerstvě vydržejí, dáš-li do těsta několik jemně strouhaných a se slupkou uvařených bramborů z předešlého dne. Na 21/2 kg mouky se čítá 25 dkg syrových bramborů.
- Kousky mandlí, jež ti při strouhání zbudou, nejsnadněji utlučeš s posypacím cukrem, ovšem musíš směs několikráte dřevěnou neb stříbrnou lžící obrátiti.
- Čím méně másla dáš do koblih, tím lehčí budou.
- Posypací cukr barevný připravíš si snadno sama tím způsobem, že roztlučeš cukr a prosypeš jej síty v různé velikosti a obarvíš: žlutě šafránem, růžově dříšťálovou šťávou, oranžově směsí obou, zeleně špinátovou nebo bezovou šťávou (z kůry černého bezu v líhu), modře fialkovou šťávou a hnědě rozpuštěnou čokoládou.
- Nerovně nanesenou polevu na dortech srovnáš nožem, kterýž jsi byla vstrčila do vody.
- Ozdoby na dortech zhotovíš si takto: Vyřízni si z tlustšího papíru, nejlépe kartonu, kruh o velikosti dortu. Nakresli si tužkou ozdoby, kterými dort chceš zdobiti, a prořízni je perořízkem. Tím sis zhotovila šablonu.
Nyní si udělej z trvanlivého, bílého papíru kornout, naplň do něj polevu a zavři jej nahoře. Pak uřízni špičku, drž jej v pravé ruce, palcem nahoře mačkej jako na olejničku a při tom pohybuj kornoutkem v otvorech šablony.
ČÁST I. - CUKROVINKY
A) Cukrovinky, jež se pekou
1. Borky třeboňské
Tři 2 celá vejce se 14 dkg vanilkového cukru 20 minut, pak přimíchej 7 dkg v troubě rozpuštěné čokolády, 10 dkg mouky, 2 g sody a 4 dkg na nudličky nakrájených mandlí. Hmotou tou potři povoskovaný plech asi na tloušťku 1 cm a pec ji v mírně teplé troubě. Dokud jest ještě teplá, rozkrájej ji na 11/2 cm široké a 4 cm dlouhé "cihly rašelinné" tak zvané "borky".
2. Cifry
Prohněť 20 dkg másla, 50 dkg cukru, 7 bílků, 11/4 kg mouky a 16 dkg ammonia v těsto, vyválej je tence a vykroj cifry. Upec je a opatři polevou bílkovou.
3. Poleva bílková
Tři libovolné množství bílků s jemně prosetým cukrem, až se hodně zpění. Polevě té dej libovolnou příchuť.
4. Chlebíček anglický
Utři v rendlíku máslo (co váží 8 vajec), až se zpění, pak teprve přimíchej jemně tlučený cukr (co váží 8 vajec), mouku (co váží 8 vajec) a 10 žloutků a tři těsto to ještě jednou, až se zpění. Pak přimíchej lehce 14 dkg hrozinek, 14 dkg korintek, 7 dkg citronátu a lžíci dobrého rumu do těsta. Nakonec přimíchej tuhý sníh z 10 bílků a naplň těstem podlouhlé, máslem vymazané a cukrem posypané plechové neb papírové formy a pec zvolna.
Pak nakrájej řezy a dej je na plech oschnouti.
5. Chlebíček anýzový I.
Tři 87 g cukru a 7 žloutků 3/4 hodiny, pak vmíchej lehce tuhý sníh ze 7 bílků, 87 g jemně mletých mandlí a trochu anýzu. Dej hmotu do máslem vymazané a moukou vysypané formy na "biskupský chlebíček" a pec ji zvolna hodinu.
6. Chlebíček anýzový II.
Promíchej 121/2 dkg utřeného másla, 25 dkg cukru, 2 vrchovaté polévkové lžíce anýzu, trochu strouhané kůry citronové a 4 vejce, pak to prohněť s moukou, až hmota tak zhoustne, že jest možno z ní udělati podlouhlé bochánky. Polož pak bochánky na moukou posypaný plech, potři je rozkvedlaným vejcem, pec je v horké troubě a nakrájej, dokud jsou teplé, řezy.
7. Chlebíček bělehradský
Smíchej 28 dkg oloupaných a na malé kousky sekaných mandlí, 28 dkg prosetého cukru, 28 dkg jemné mouky, na špičku nože jemného potaše, 17 g hrubě tlučené skořice, 4 g hřebíčku, půl muškátového oříšku, kůru z celého citronu, 35 g citronátu a 35 g kůry pomerančové (poslední tři součásti na hrubé kousky rozkrájené) a tři vše se 2 celými vejci a 2 žloutky, až povstane těsto, vyválej je na tloušťku 2 hřbetů nožů, nakrájej proužky v šířce prstu, posyp plech hodně moukou a polož proužky na něj (dosti daleko od sebe) a upec je zlatožlutě.
8. Chlebíček biskupský I.
Utři 6 dkg másla se 6 žloutky, přimíchej pak 10 dkg cukru, trochu vanilky, sníh ze 6 bílků, 12 dkg mouky, 5 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 2 tabulky v troubě rozměklé a na malé čtverečky nakrájené čokolády, 5 dkg hrozinek a 5 dkg jemně krájených oříšků, promíchej vše a pec hmotu tu v podlouhlé, máslem vymazané a moukou vysypané, tzv. formě "na biskupský chlebíček" v troubě zvolna.
9. Chlebíček biskupský II.
Utři 4 žloutky se 14 dkg cukru a trochu vanilkou, přimíchej sníh ze 4 bílků a 12 dkg mouky a naplň hmotou tou máslem vymazanou a moukou vysypanou formu.
Pec chlebíček ten při mírném ohni zvolna. Druhého dne nakrájej řezy, obal je vanilkovým cukrem a dej je ještě trochu oschnouti.
10. Chlebíček biskupský III.
Tři 15 dkg cukru a 4 žloutky, až se to zpění, přimíchej pak sníh ze 4 bílků, něco jemně sekané pomerančové kůry, 5 dkg jemně krájených mandlí, 5 dkg hrozinek, 5 dkg korintek a 5 dkg na kostky rozkrájené čokolády (jež nech v troubě změknouti a pak je opět nech ztvrdnouti).
Nyní přimíchej 15 dkg mouky a naplň touto hmotou podlouhlou, voskem vymazanou formu a pec ji.
Chlebíček ten nenakrájej však téhož dne.
11. Chlebíček biskupský IV.
Tři 14 dkg cukru a 8 žloutků, až to zhoustne. Pak vmíchej do toho asi z 1/4 citronu kůru a sníh z 18 bílků střídavě se 14 dkg mouky. Přidej pak 7 dkg citronátu, 7 dkg ocukrované kůry pomerančové, 7 dkg sultánek, 7 dkg korintek, vše na nudličky nakrájené a 2 tabulky v troubě rozpuštěné čokolády; vše dobře promíchej, dej do úzké, máslem vymazané a houskou vysypané formy a pec zvolna nejméně 3/4 hodiny.
Po vychladnutí vyklop chlebíček tento a krájej jej až druhého dne.
12. Chlebíček biskupský V.
Utři 14 dkg tlučeného cukru se 3 žloutky, až se zpění, přimíchej tuhý sníh ze 3 bílků, 5 dkg neoloupaných pražených a na nudličky rozkrájených mandlí neb lískových oříšků, 5 dkg cibéb, 5 dkg hroznového vína, 5 dkg na malé kostky rozkrájené čokolády (v troubě rozměklé), trochu jemně sekané citronové a pomerančové kůry a promíchej vše dobře, přimíchej ještě 14 dkg mouky a pec hmotu velmi zvolna v dobře vymazané formě na "biskupský chlebíček".
Chlebíček ten krájej však až třetího dne.
13. Chlebíček biskupský VI.
Odvaž tolik cukru, co váží 5 vajec, zrovna tolik celých, vypraných, oschlých, neoloupaných mandlí a polovic jen hrozinek.
Vytluc nyní hodně cukr a vejce v hrnku, až ta hmota zhoustne, pak vmíchej mandle a hrozinky a dej to těsto do voskem vymazané formy péci. Krájej chlebíček ten až druhého dne.
14. Chlebíček citronový
Utři 6 žloutků a 7 dkg jemně prosetého a na citronu utřeného cukru, až to zhoustne; pak přidej sníh ze 6 bílků a 3 dkg proseté mouky a pec v mírné troubě.
Později ozdob polevou citronovou.
15. Poleva citronová
Utři na 1 citronu 28 dkg cukru, utluc jej a smíchej jej v míse s 2 polévkovými lžícemi vody a trochu citronové šťávy.
Související odkazy
Diskuse k úryvku
A. a T. Versbachovy - Domácí cukrářství
Aktuální pořadí soutěže
- Grully (3,5)
- Jana Lotus (2,5)
Štítky
kuže urban facebook moucha a mravenec lemony Machiavelli poutí k eldorádu veslo znělé souhlásky batman Spící spravedlnost league of legends cook Výklad referát figury a tropy čelisti Faunovo odpoledne vlastní jména Kníže Honzík saruman přechodník hrab hůlová hrdý budžes Ivan Kraus gam ďábel a jiné povídky Jan Zajíc mutace jsem jak jsem
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 708 585 106
Odezva: 0.06 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí