Menu
Triwaldová Gabriela (*1814 - †13.06.1895)
Nová pražská kuchařka
- kuchařská kniha z roku 1877
- obsahuje 720 předpisů k dělání nejchutnějších jídel, nápojů a lahůdek
- v kuchařce uvádí autorka jak míry ze starého měrného systému, tak i nové z nové desítkové soustavy
O polévkách
Královská polévka
Půl libry (28 dgr.) telecího aneb slepičího masa pěkně pečeného, zproštěného všech žilek, rozkrájí se na drobno i utluče se v moždíři; 1/4 libry (14 dgm.) rýže vyprané velmi čisté, zavaří se s dobrou, silnou polévkou na kaši, rozetře se na drobno s utlučeným masem a se 6 žloutky uvařenými na tvrdo, rozředí se dobrou polévkou, okoření se muškátovým ořechem a promačká se hustým sítkem. Hodinu před vylitím do mísy postaví se polévka do vařící vody, aby zůstala hodně horká; do hrnce, v němž jest polévka, dá se žemlička, usmažená na másle i rozkrájená na malé kostky, na to naleje se horká polévka i předloží se ihned k jídlu.
Polévka z mozečků
Dva telecí mozečky zprostí se na čisto kůžiček a mázdřiček, vaří se 10 minut až zbělají, ocedí se a smaží se v 6 lotech (10 dgr. 5 gr.) másla nad silným ohněm, až přestane vyrážeti mastnota prýštící se hojně z mozečku. Pak rozetřou se mozečky náležitě se čtvrt lib. (14 dgm.) rýže vařené docela na měkko, jakož i se 4 žloutky vařenými na tvrdo, a protlačí se skrze husté sítko, jako při dělání předcházející polévky.
Řecká polévka
4 velké mrkve, 3 petržele, 1 celer a 3 španělské cibule očistí a vyperou se dobře, pak se rozkrájejí na tenké lístky a dusí se asi 2 hodiny v 6 lotech (10 dgr., 5 gr.) másla. Při dušení přiklopí se těsně poklička, aby lehká pára nevycházela. Svrchu udaná zelenina rozmíchá se vařečkou, provaří se s silnou polévkou, procedí se žíněným sítkem a přistaví se opět k ohni. Vyrážející mastnota i pěna sbírá se, a když se to tak svařilo, že se to táhne s vařečky tak tlustě, jako šňůrka, procedí se to ještě jednou, okoření se muškátem, osladí cukrem a ohřeje se ve vřelé vodě; pak naleje se to na rýži, vařenou na měkko.
Polévka ze zeleného hrachu
3 žejdlíky (1 l. 6 c.) zeleného hrachu vyperou a ocedí se, naleje se na ně ještě jednou vody, k tomu přidá se čtvrt libry (14 dgm.) čerstvého másla, kteréž roztírá se tak dlouho rukou, až obtáhne hrách; potom odleje se voda, hrách dusí se s trochem solí, muškátu, i zelené petrželi, nechá se přikryt, až docela změkne, pak protlačí se sítkem, rozředí se polévkou i nechá se chvilku vařiti a sebere se s něho mastnota. Polévka musí téci se lžíce tak tlustě, jako šňůrka. Čtvrt hodiny před podáním na stůl učiní se náležitě vřelou a naleje se na smažené žemličky, rozkrájené na kostky.
Jarní polévka
Velmi malé mrkvičky rozkrájí se na malé olivovité kousky, též tolik chřesti (šparglu), způsobilého k řezání a tolikéž petržele i celeru. To všecko kromě chřesti svaří se s dobrou hovězí polévkou. Za hodinu přidá se k tomu hrst škubaného salátu, též tolik šťovíku i kerblíku a tolik zelené petržele. Což všecko rozkrájí se na nudličky, k čemuž dá se i hrst póru, rozkrájeného na kolečka, a to všecko vypere se čistě a přidá se k mrkvičce, petrželi a celeru. Za hodinu teprva přičiní se k tomu chřest i vaří se ještě půl hodiny. Když pak již všecko změklo, okoření se polévka muškátem a naleje se na žemličky, smažené v másle a rozkrájené na kostky.
Silná slepičí polévka
Skoro celá slepice a 2 husí jatérka rozkrájejí se, pekou se nad silným ohněm ve 4 lotech (7 dgm.) másla, utlučou i procedí se sítkem, pak rozmíchají se s půl žejdlíkem (1 d., 8 c.) dobré polévky a 3 žloutky, a upraví se náležitě solí a muškátem. Kastrol vymaže se máslem, posypá se strouhanou žemličkou, do něho dá se upravená slepice s jatérky a vaří se v páře. Do hrnce polévkového naleje se vřelá hnědá polévka; vařená, upravená slepice vyklopí se s jatérky na talíř a postaví se buďto tak na stůl k polévce, aneb rozkrájí se na kousky a dá se do polévky.
Silná polévka z vajec
Vezmi 4 vejce i 4 žloutky, přidej k tomu soli a muškátu, přilej 4 plné lžíce smetany, rozmíchej to náležitě měchačkou, vymaž tvořídko máslem, vlej to do něho a vař to v páře. Když to ztuhlo, vyklop to, rozkrájej to na čtverhranné kousky, a nalej na to vřelou silnou polévku.
Polévka se svítkem z jater
Půl libry (28 dgm.) másla rozetře se se 6 žloutky, až se to zpění, do toho dá se půl libry (28 dgmů) jater, z nichž žilky a mázdry se seškrabaly nožem a kteráž promačkala se skrze sítko, půl libry (28 dgmů.) strouhané žemličky, trochu soli, muškátu, citronové kůry, něco pepře i nového koření, což všecko se dobře rozmíchá i rozetře, posléze přidá se k tomu hustý sníh z bílků. Pak pomaže se i tvořídko náležitě máslem, posypá se strouhanou žemličkou a všecka hmota posud udělaná dá se do tvořídka i peče se zdlouha; na to vyklopí, vykrouží se kružátkem, dá se na mísu, a poleje se silnou hnědou polévkou.
Související odkazy
Diskuse k úryvku
Gabriela Triwaldová - Nová pražská kuchařka
Aktuální pořadí soutěže
- Grully (3,5)
- Jana Lotus (2,5)
Štítky
tužka Těžký život Otevírám oči novinová zpráva howard Cesta z pouti maska černé smrti armstrong na chlumku Jirotkův Saturnin Filemon jízdenka do říma oficiální literatura kosmova živote díky James Bond agent 007 jan maria plojhar pihy Zlodějka knih pláč deus ex machina borůvka jak se do lesa karel čapek válka erasmus rotterdamský bieb K NAROZENINÁM kalevala dopis Karlu IV. příroda mluví
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 708 669 382
Odezva: 0.03 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí