Menu
Svobodová Julie (-)
Malá pražská kuchařka
- podtitul: Navedení, jak připravovati lze chutné pokrmy, lahůdky i nápoje, zvláště pro menší domácnost
- vydalo nakladatelství Aloise Hynka v Praze roku 1898
Polévky
Hovězí polévka
Uvaří se zvolna hovězí maso v čisté vodě; 1 lib. (56 dekagr.) dá as 1 litr polévky. Když se maso začne vařiti, sbírá se pěna. Polévka se osolí, přidá se zelenina, kousek celeru, česnek, cibule, petržel, kapusta, karfiol a j. Též hovězí játra smažená neb surová, kosti morkové se přidají; tím polévka nabude lepší chuti. Maso vaří se 2-3 hod., načež polévka se scedí. Do ní pak se dají flíčky neb nudle, strouhanka, makaronky, rýže, kroupy, houska neb co jiného.
Zapražená telecí polévka
Rozkrájej drobně kus telecího masa z kýty a vlož do rendlíku na čerstvé máslo s cibulí rozkrájenou a dus to na hnědo. Přidej hrsť rýže k tomu, nalej dobré polévky na to a vař, pak to proceď sítkem, dej do hrnce smaženou žemličku neb kousky smaženého chleba a nalij to na vřelou polévku.
Polévka ze zeleného hráchu
Vyper zeleného hráchu 1 ltr. 6 ctl., nalij na to vody a přidej 14 dkgr. čerstvého másla a rozetři je; odlej vodu a dus hrách, přidej trochu soli, muškátu a zelené petržele, nech to přikryté, až to změkne, protlač sítkem, rozřeď polévkou a nech vařiti chvilku, sbírajíc mastnotu. Než se podá na stůl, nalije se polévka ta na smažené, na kostky rozkrájené žemličky.
Polévka s hovězí sekaninou
Hovězí maso, které zbylo od předešlého dne, vařené aneb pečené, rozseká se drobně, udusí s cibulí, utluče v hmoždíři na kaši; s dobrou polévkou svaří se žemlička, smíchá se 4-6 žloutky na tvrdo uvařenými a rozmačkanými, procedí se sítkem, rozředí horkou polévkou, nalije na smažené žemličky a dá se hnedle na stůl.
Krupicový svítek do polévky
Prostřední krupice vezme se as 3 d. 5 c., rozetřou se 4 žloutky se solí a přidá se sníh ze čtyr bílků. Smíšenina ta se pak upeče až zčervená, pak se vyklopí, rozkrájí na kostky a povaří v dobré polévce.
Jaterní polévka
Usmaž 56 dekagr. jater na prudkém ohni s trochem čerstvého sádla a s 2 neb 3 rozkrájenými cibulemi. Játra rozkrájej na lístky; svař přiměřené množství střídy žemlové s 1 lit. 4 dcl. polévky, rozetři to a protlač sítkem. Povstane polévka hustá a velmi chutná, která se naleje na smaženou a rozkrájenou žemličku a dá na stůl.
Polévka z krup
Přeber půl žejdlíku (1 dcl. 8 c.) krup, utři a utluč v hmoždíři, až jsou jako velká krupice. Scedí se dobrá polévka a do té zavaří se utlučené kroupy a míchá se to častěji. Když se má dáti polévka na stůl, okoření se muškátovým květem, rozmíchají se 2 žloutky se studenou smetanou a zakloktají do polévky. Možno také do této polévky dáti hřiby udušené na petrželi a čerstvém másle.
Rýžová polévka
Vyper ve vlažné vodě rýži, dej ji do hrnce a nalij na ni cezenou polévku hovězí. Pak to osol a přidej kousek másla a trochu květu. Nech to vařiti půl hod. a dbej o to, by se rýže nepřipálila a při míchání nerozmačkala.
Polévka s rýžovými knedlíčky
Trochu rýže (asi čtyry loty) vaří se v mléce (asi v žejdlíku), až změkne a zhoustne i nechá se vychladnouti, načež přimíchá se k ní dva loty másla, jedno celé vejce, dva žloutky, trochu drobné citrónové kůry. Utře se to přiměřeně a osolí. Potom se malou lžičkou berou malé knedlíčky, ježto se dají do dobré vařící hovězí polévky a nechají se v ní vařiti deset minut, načež polévka se vylije do mísy. Kdyby těsto bylo řídké příliš, lze do něho přimíchati dle potřeby pěkné mouky.
Polévka s nudlemi
Do trochu mouky roztluč vejce a udělej těsto, až je tuhé; rozválej ho pak na válu, až je hodně tenké, slož je pak a nakrájej nudle nebo flíčky. Strouhanka vyžaduje těsto tužší, které se rozstrouhá na struhadle a zavaří do polévky.
Polévka s krupičnými vandličkami
Dej vařiti na rendlíku polévku hovězí s krupicí, až se to podobá husté kaši. Utři čtvrt lb. (14 dkgr.) másla, namíchej do toho vajec a smíšeninu tu upeč ve formičkách k tomu určených, jež vymaž máslem a posyp strouhanou žemličkou. Pečené vandličky se dají do mísy a vleje se na ně hovězí polévka.
Polévka s rýžovými vandličkami
Vyper, utluč na hrubo rýži (asi 4 loty), vař ji v hovězí polévce, by z toho byla kaše, i nech to vystydnouti. Utři kousek másla, až se zpění, pak ber té kaše po lžíci a vždy přidej jedno vejce a tři dohromady. Potom přidej rozstrouhané žemličky dle potřeby, koření (květ), promíchej to řádně a vymaž formičky rozličné máslem, naplň každou formičku do polovice tou kaší a peč v troubě do žluta, pak vandličky tyto vyklop, vlož do mísy polévkové, nalij na ně dobrou polévku z masa a nes to na stůl. Tyto a každé jiné vandličky mohou se také v páře péci, což děje se tímto způsobem: Do pekáče nebo kuthanu nalij vody asi na 2 prsty, vlož do ní formičku, ale tak, aby do ní voda nevnikla, pak to dej do trouby a vandličky takto upeč.
Polévka s jaterními knedlíčky
Rozsekej očištěná tel. játra, vezmi 7 lt (12,25 dkgr.) čerstvého tuku hovězího, trochu drobné citrónové kůry, housku v mléce namočenou a vymačkanou, přidej 3 až 4 žloutky a rozmíchej to všecko dobře, aby z toho bylo hezky husté těsto. Z toho pak nadělej knedlíčky a zavař je do hovězí polévky.
Polévka s knedlíčky morkovými
Vezmi morek (číš) hovězí v množství přiměřeném (asi 8 lotů = 14 dkgr.), vyper řádně, rozsekej a promíchej i přidávej zvolna tři vejce a tři žloutky, pak housku v mléce namočenou a vymačkanou, jakož i drobečky z housky a míchej to v nádobě, až se utvoří těsto měkké. Potom přidej 3 loty morku hovězího, rozsekaného na malé kousky, osol to a promíchej znovu řádně. Z toho pak nadělej malé knedlíčky a zavař je do polévky hovězí.
Válené knedlíčky z housky
Dej na rendlík v mléce namočené a vymačkané žemle, přidej asi hrsť housky strouhané a kus másla. Vař to a míchej, až to zhoustne. Potom přidej vejce, sůl a drobnou kůru citrónovou a silně to utři. Knedlíčky z toho nadělané uvař ve vodě a dej pak do polévky.
Extrakt z masa
Extrakt z masa poskytuje hospodyním výborný prostředek k rychlému upravení nebo k zlepšení slabé polévky. Připravuje se v Americe z hovězího masa ve velkém. Jeden kilogram extraktu obsahuje rozpustné částky z 45 kilogramů hovězího masa, jeden gram stačí se solí k upravení litru polévky; poněvadž však mnohé součástky, které dobrá polévka mívá, extraktu chybí, jest dobře, když se extrakt přidá k polévce slabé a taktéž k omáčce. Má-li polévka z extraktu dobrá býti, svaří se kořínky zeleniny nebo kosti a dle množství vody se pak přidá extraktu.
Želví polévka
Zabité želvy se očistí ve vlažné vodě, aspoň tři hodiny pozvolna vaří, stáhnou a osolí. Na pekáčku rozpustí se máslo, osmaží se cibule, mrkev, petrželové kořínky, na vše to položí se želva, poleje masovou polévkou, vše se dusí a poznovu polévkou zalévá, zase povařiti nechává. Vykuchaná želva se na kousky krájí, osoluje, vínem polévá, pepří a do polévky takto docílené dávají se vejce neb chléb.
Krupovka
Vař libru (56 dkgr.) telecího a dvě hovězího masa; když se polévka přestane pěniti, procedí se skrze husté sítko. Maso vaří se pak znovu v přecezené polévce a přidá se k tomu trochu krupek, kousek celeru, mrkve, petržele a cibule. To vše vaří se v hrnci asi 2 hodiny, mastnota sebere se a procedí se to opět. Polévka ta podává se v koflíku; může se do ní rozkloktati též několik žloutků.
Polévka se smaženými hrášky
Udělej těsto z 2 vajec, 4 žloutků a čtyr lžic mouky, jako na kapanku, osol a přidej dle potřeby trochu mléka. - Na rendlíku rozpusť máslo a do toho kapej skrze cedítko těsto ono, z něhož se udělají kuličky podobné hráchu. Ty se usmaží na rendlíku a naleje se na ně polévka.
Chlebová polévka
Nakrájej chléb na malé kostky a usuš na rendlíku v troubě. V čas oběda vlej na chléb ten polévku, svař to chvíli a nalej na mísu, vraz do toho několik vajec a přidej trochu kyselé smetany, míchajíc to dobře, by se to nesrazilo.
Hrachová polévka
Uvař hrách na měkko a proceď jej, a rozmíchej s hovězí polévkou. Přimíchej trochu řídké žluté jíšky a nech to trochu vařiti. Potom dej do toho kroupy neb rýži, vařené zvlášť, nebo smažený chléb.
Polévka z krupice
Svař krupici v hovězí polévce. V jiném hrnci vař též v hovězí polévce játra z drůbeže, karfiol, celer a petržel. Játra vyndej, rozkrájej a vlož do mísy.
Přeceď polévku z nich a rozkloktej v ní 2-3 žloutky. Polévku tu vlej do polévky s krupicí a všechnu zase do mísy na játra. Krupice sype se při stálém míchání do vařící polévky a jest za čtvrt hodiny uvařena.
Bramborové knedlíčky do polévky
Sestrouhej asi dvanáct vařených a oloupaných zemčat a protlač skrze sítko. Na rendlíku rozpusť máslo, dej do něho čtyry žloutky a ony brambory, míchej to vše asi čtvrt hodiny a přidej k tomu lžíci mouky. Těsto osol, nadělej z něho knedlíčky, usmaž je a nalej na ně pak polévku. Aby nebyly knedlíky mazavé, přimíchej teprv k posledu mouku.
Polévka z bylinek
Vezmi openec, hřebíček, kerblík, petržel, cibul, jahodové, fialové a kmínové listy, vyper je a svař v hovězí polévce, pak proceď a rozsekej a dej do hrnku a nalej na ně onu polévku. Asi dvě lžíce mouky rozmíchej s 3 loty (5 dkgr.) másla, přidej trochu smetany a tři žloutky, vlej to do vařící polévky a přidej květ a pak to vlej do mísy na usmaženou, nakrájenou housku.
Sagová polévka
Vař sago čisté ve vodě; slij tuto a vlij opět čistou teplou vodu na sago, což dvakrát i třikrát se opětuje. Pak to dej do hovězí polévky, zavař a přidej k tomu trochu květu.
Italská polévka
Rýžová polévka italská s parmezánským sýrem vaří se takto: Svař část čisté rýže a když zrnka naběhla, dej je do polévky, přidej sůl a trochu nastrouhaného parmezánského sýra. Tento se může také dáti rozstrouhaný na stůl a každý si ho dá do polévky dle libosti.
Související odkazy
Čítanka | - | Malá pražská kuchařka, Malá pražská kuchařka (2) |
Diskuse k úryvku
Julie Svobodová - Malá pražská kuchařka
Aktuální pořadí soutěže
- Do soutěže se prozatím nezapojil žádný soutěžící.
- Přidejte vlastní práci do naší databáze a staňte se vítězem tohoto měsíce!
Štítky
významné osobnosti Pletky s osudem incest gay prima sezona Servantes bála konflikty úklid výhody a nevýhody domácí práce příjímací ide kladivo popis pohlednice heřman epochální pam domnenka zdobeni život je sen hříbě nová heloisa očekávání relikvie komu zvoní knihy pro mládež telefon proč je nebe modre Radek John
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 720 884 424
Odezva: 0.06 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2025 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí