Menu
Jesenská Milena (*10.08.1896 - †17.05.1944)
Mileniny recepty
- kuchařka sestavená z receptů, jež Mileně Jesenské na její výzvu zaslaly čtenářky "ženské hlídky" v Národních listech
- editorka pak vyřadila předpisy notoricky známé - soubor je určen hlavně zkušenějším hospodyním, které chtějí obměnit navyklý repertoár
Úvodem
Jak tato sbírka receptů vznikla, každý víte. Na malou výzvu dobrým hospodyňkám v mé módní hlídce v Národních Listech seběhly se recepty ze všech koutů Čech a i z ciziny. Mám jich pětkrát tolik, než Vám předkládám, a neuveřejňuji je úmyslně všechny: chtěla jsem sestavit knížku co nejméně známých, vzácných receptů a myslím, že se mi to podařilo. Začátečnice kuchaření sotva si s ní budou vědět rady; za to přijde dobrým hospodyním asi vhod, protože obohatí starý, domácí repertoir a kdo by toho neměl zapotřebí?
Zbývá mi jen poděkovat milým a přátelským svým čtenářkám, které mi tak roztomile pomohly. Činím tak opravdu upřímně. Mne těšily nejen výborné a vyzkoušené recepty, ale mnohem více ještě laskavá přízeň, kterou mi věnovaly, a radostná jejich spolupráce.
Mileniny recepty
Polévka z rajských jablíček
Udusíme na cibulce 20-30 čerstvých rajských jablíček a zaprášíme moukou. Do hrnku nalijeme asi 2 l vody, vhodíme do ni zeleninu, dušená jablíčka, zasolíme a necháme povařit. Uvařená polévka se procedí a zavaří do ní máslové nočky; na konec ji zalijeme kyselou smetanou, přidáme trochu papriky a dle chuti trochu octa nebo cukru.
Ryzcová polévka
Velké ryzce rozkrájíme na rendlík (20 dkg na osobu), dáme pod ně máslo, (10 dkg na osobu) a 2 hodiny dusíme za stálého přilévání vody. Osolíme a přidáme štipec kmínu. Do udušeného přidáme tolik vody, kolik chceme míti polévky, ryzce rozmačkáme na sítu a 3krát polévkou propláchneme.
Krupovka
15 dkg krupek svaříme s kouskem čerstvého másla do měkka. Při vaření se dolévá hovězí polévkou. Měkké kroupy se přecedí, odstraní a do polévky se přidá sůl, květ, trochu smetany se žloutkem.
Čočková polévka
Uvaříme do měkka čočku, rozmícháme a procedíme; procezenou zaprášíme jíškou, osolíme, přidáme majoránku, pepř a kousek česneku. Podáváme k ní opečený, nakrájený chlebíček.
Houbová polévka
Čerstvé, očištěné houby, pokrájené na tenké plátky vsypeme na rozpálený tuk a dusíme ¼ hodiny. Pak vložíme do slané vody, zahuštěné jíškou, okořeníme pepřem a kmínem. Do polévky zavaříme strouhánku a ještě povaříme.
Kapustová polévka
Spaříme kapustu, nakrájenou na nudličky. Okapanou dáme na zpěněnou cibuli a dusíme. Zalejeme ji polévkou z kostí, kterou jsme zahustili jíškou, opepříme a povaříme.
Zeleninová polévka
Ve slané vodě uvaříme kus cibule, petržel, celer a por. Na kousku čerstvého másla udusíme na nudličky nakrájenou mrkev, brukev, na malé růžičky rozebraný květák a na lístky nakrájené houby. Polévku scedíme, zahustíme máslovou jíškou, přidáme udušenou zeleninu, houby, tlučený kmín a květ. Na konec zahustíme polévku smetanou s rozkloktaným žloutkem.
Kyselka
Uvaříme 1 kg nových, malých, oloupaných bramborů; jsou-li měkké, zavaříme do nich i do vody, ve které se vařily: ½ mléka, zahustíme trochou mouky, osolíme, přidáme trochu rozsekaného kopru, 1-2 žloutky a malé množství octa, necháme všechno dohromady povařit. Z tohoto množství jsou tři talíře polévky.
Související odkazy
Diskuse k úryvku
Milena Jesenská - Mileniny recepty
Aktuální pořadí soutěže
- Grully (3,5)
- Jana Lotus (2,5)
Štítky
jiri wolker koledy owen Markétin zvěřinec trhy elektrická energie kdo jinému jámu kopá strach ze smrti Modrá topič Ladislav Smoljak článek v novinách jeseň bláznivá dovolená Můj vztah k přírodě. gargantua k.h.borovský Upton Sinclair dobrou noc perun chronologicky preissová citron lední medvěd poslední kapka literární postavy práce šlechtí dopis z prázdnin dobrodružný román rasenka konflikt
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 708 669 539
Odezva: 0.04 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí