Menu
Jesenská Milena (*10.08.1896 - †17.05.1944)
Mileniny recepty
- kuchařka sestavená z receptů, jež Mileně Jesenské na její výzvu zaslaly čtenářky "ženské hlídky" v Národních listech
- editorka pak vyřadila předpisy notoricky známé - soubor je určen hlavně zkušenějším hospodyním, které chtějí obměnit navyklý repertoár
Úvodem
Jak tato sbírka receptů vznikla, každý víte. Na malou výzvu dobrým hospodyňkám v mé módní hlídce v Národních Listech seběhly se recepty ze všech koutů Čech a i z ciziny. Mám jich pětkrát tolik, než Vám předkládám, a neuveřejňuji je úmyslně všechny: chtěla jsem sestavit knížku co nejméně známých, vzácných receptů a myslím, že se mi to podařilo. Začátečnice kuchaření sotva si s ní budou vědět rady; za to přijde dobrým hospodyním asi vhod, protože obohatí starý, domácí repertoir a kdo by toho neměl zapotřebí?
Zbývá mi jen poděkovat milým a přátelským svým čtenářkám, které mi tak roztomile pomohly. Činím tak opravdu upřímně. Mne těšily nejen výborné a vyzkoušené recepty, ale mnohem více ještě laskavá přízeň, kterou mi věnovaly, a radostná jejich spolupráce.
Mileniny recepty
Polévka z rajských jablíček
Udusíme na cibulce 20-30 čerstvých rajských jablíček a zaprášíme moukou. Do hrnku nalijeme asi 2 l vody, vhodíme do ni zeleninu, dušená jablíčka, zasolíme a necháme povařit. Uvařená polévka se procedí a zavaří do ní máslové nočky; na konec ji zalijeme kyselou smetanou, přidáme trochu papriky a dle chuti trochu octa nebo cukru.
Ryzcová polévka
Velké ryzce rozkrájíme na rendlík (20 dkg na osobu), dáme pod ně máslo, (10 dkg na osobu) a 2 hodiny dusíme za stálého přilévání vody. Osolíme a přidáme štipec kmínu. Do udušeného přidáme tolik vody, kolik chceme míti polévky, ryzce rozmačkáme na sítu a 3krát polévkou propláchneme.
Krupovka
15 dkg krupek svaříme s kouskem čerstvého másla do měkka. Při vaření se dolévá hovězí polévkou. Měkké kroupy se přecedí, odstraní a do polévky se přidá sůl, květ, trochu smetany se žloutkem.
Čočková polévka
Uvaříme do měkka čočku, rozmícháme a procedíme; procezenou zaprášíme jíškou, osolíme, přidáme majoránku, pepř a kousek česneku. Podáváme k ní opečený, nakrájený chlebíček.
Houbová polévka
Čerstvé, očištěné houby, pokrájené na tenké plátky vsypeme na rozpálený tuk a dusíme ¼ hodiny. Pak vložíme do slané vody, zahuštěné jíškou, okořeníme pepřem a kmínem. Do polévky zavaříme strouhánku a ještě povaříme.
Kapustová polévka
Spaříme kapustu, nakrájenou na nudličky. Okapanou dáme na zpěněnou cibuli a dusíme. Zalejeme ji polévkou z kostí, kterou jsme zahustili jíškou, opepříme a povaříme.
Zeleninová polévka
Ve slané vodě uvaříme kus cibule, petržel, celer a por. Na kousku čerstvého másla udusíme na nudličky nakrájenou mrkev, brukev, na malé růžičky rozebraný květák a na lístky nakrájené houby. Polévku scedíme, zahustíme máslovou jíškou, přidáme udušenou zeleninu, houby, tlučený kmín a květ. Na konec zahustíme polévku smetanou s rozkloktaným žloutkem.
Kyselka
Uvaříme 1 kg nových, malých, oloupaných bramborů; jsou-li měkké, zavaříme do nich i do vody, ve které se vařily: ½ mléka, zahustíme trochou mouky, osolíme, přidáme trochu rozsekaného kopru, 1-2 žloutky a malé množství octa, necháme všechno dohromady povařit. Z tohoto množství jsou tři talíře polévky.
Související odkazy
Diskuse k úryvku
Milena Jesenská - Mileniny recepty
Aktuální pořadí soutěže
- Do soutěže se prozatím nezapojil žádný soutěžící.
- Přidejte vlastní práci do naší databáze a staňte se vítězem tohoto měsíce!
Štítky
naše země letectvi Fotbalový fanoušek poslední kabriolet Krása Květy zla Vánice Vrána k vráně sedá horor Mumu gymnázium Cervantes Saavedra Othello dospěla Pan učitel vypravuje mentálně postižený Dědův odkaz mistr jan hus popis události nejmilejší hračka justýna krmítko Fráňa Šrámek jak jsem prekonal čtyřverší krádeže můj volný čas singer čím se liší tato noc Bic na spadnuti
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 706 348 037
Odezva: 0.04 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí