ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Pratchett Terry (*28.04.1948 - †12.03.2015)

­­­­

Kuchařka stařenky Oggové

Říká se, že cesta k srdci muže vede přes jeho vlastní žaludek, což jen dokazuje, že všeobecná představ a lidí o vlastní anatomii je stejně zmatená jako o většině ostatních věcí. Výjimkou by samozřejmě bylo, kdyby se mluvilo o tom, jak chlapa probodnout, ale i pak je lepší začít trochu níž a pěkně se dostat rovnou pod hrudní koš.
Bohužel, nežijeme v dokonalém světě a pro každou prozíravou mladou dámu by bylo přinejmenším užitečné zdokonalit se v těch uměních, která jí pomohou uchránit muže - onoho tvora se slabou vůlí - před tím, aby zbloudil.
Umění kuchařské je v tomto směru také velmi užitečné (račte prominout, bez urážky, to je jen takový můj osobní žertík!).
Lidé často říkají, že ty pravé hospodyně už vymřely. Říkají, že ta umění a ty dovednosti, které se kdysi považovaly za samozřejmé ve všech společenských vrstvách, byly odsunuty stranou, protože v dnešní době každej myslí jen na samý luxusy - na divadlo, řikání v knížkách, plesy, a taky na to, jak se hezky pobavit v soukromí, na což my nikdy neměli čas, když jsme byli mladý.
Moje vlastní babička ještě věděla, jak třeba upéct paštiku ze špačků, když uhodily zlý časy (byla většinou trochu tvrdší, když už se ptáte), ale dneska?
Kdybyste některejm místním hospodyním dali celý prase, a ty umělkyně by se s ním popasovaly, každopádně by jim pak zbyly nějaký kousky. To by naši babču položilo.
Tak nějak se postupně vytvořila představa, že ženská v domácnosti vlastně nepracuje a že domácí práce prakticky neexistujou. No, já si pamatuju kuchyň mý mámy, plnou syčení, bublání, smažení, pečení, dušení, solení, kořenění a nakládání. A jak to tam vonělo! A taky říkala, že si každý hlupák dokáže vydělat u paní Chudokurové šestipenci za týden, ale něco jiného je vydržet s tou částkou, než vám odroste devět dětí. Jestli chcete vědět, proč si venkovští lidé tolik zakládají na tom, že se jim podařilo vypěstovat tak tlustá prasata, obrovské dýně, turíny, cibule nebo kukuřici, která by mohla sloužit jako sloupky k plotu, pak proto, že takové věci přece jen chvíli vydrží. Je jim jedno, kolik v tom je vitamínů nebo minerálů, jediné, co od takových věciček čekají, je to, že jim udělají na talíři kopec. Taky teď mezi lidmi v Ankh-Morporku slyším často mluvit o nějaké "správné výživě". Jenže ti, co o tom mluví, jsou většinou muži. Já proti mužskejm nic nemám. Naopak. Ale neumějí vařit. Jó, dělat to, čemu se dneska moderně říká cuisine, to možná. Šoupněte je do nějaký velký kuchyně se spoustou kuchařů a kuchtíků, na který můžou křičet, a dokážou usmažit nějaký to vajíčko, umělecky ho naaranžovat na talíř a tuhle obložit zeleninou a támhle podložit listem něčeho dost pofiderního, ale řekněte jim, že maj vařit den co den houfu věčně hladovejch dětí za šest pencí, a dostanou z toho migrénu. Troufla bych si říct, že by se našli i chlapi, co by to dokázali, ale obyčejně když slyším ženskou, jak vykládá, že ten její vaří, tak si to představím tak, že má recept na něco drahýho a složitýho, co uvaří dvakrát do roka.
A pak ještě nechá pánve a kastroly ve dřezu, aby se "odmočily".
Poslyšte, já jsem starší zkušená ženská, takže když dojde na kuchyňské historky, pověry a latinu, vím, co povídám. Jedna taková pověra říká, že dobře se může vařit jen v bohatých domech a u lidí s dobrou výchovou. To je nesmysl. Na dobré baště je mnohem víc než jen to, měřit vzdálenost mezi nožem a vidličkou, umět vyrobit labuť z másla a vlastnit solničku, která vypadá jako zmenšený model bitvy u Pseudopolisu odlitý ze solidního stříbra. Ne. Záleží to především na použití správného koření a skutečnosti, že ho má být hodně. Nevykládejte mi nic o zlatých talířích - když vidíte, z čeho je udělanej talíř, máte moc malou porci.
Nastal čas, aby konečně někdo vydal kuchařku s osvědčenejma a poctivejma receptama pro normální lidi. Heleďte, lidi zdaleka tak nepotřebujou kuchařský knihy, jako pořádný kuchaře, kteří věděj, co a jak, a uměj uvařit pořádný jídlo skoro z ničeho. Proto dneska přišly do módy všechny ty genovské a agateánské recepisy - ty totiž vznikly na místech, kde všechno slušný jídlo sebral někdo jinej a vy jste museli najít způsob, jak se najíst věcí, na který byste se normálně ani nepodívali. Nikdo nebude zkoušet vařit polívku ze žralocích ploutví, protože to chce zkoušet.
Ale na druhý straně, proč bysme se měli obracet zády k poctivý a vyzkoušený lancreský a stoskopláňský kuchyni? Je stejně dobrá jako kuchyň kdekoliv jinde na Zeměploše, a já vím, o čem mluvím, protože jsem tam byla a vyzkoušela jsem ji. I kdyby byly v cizině nějaké výjimečně dokonalejší úpravy jídel (ne že bych tvrdila, že jsou), proč by se měli lidé ve Sto Helit, Scrotu, Ostrohřbetu nebo Kyselý Prdeli odbývat jídlem, který je většinou vařený ve vodě a voní akorát šalvějí?
Už sám způsob přípravy jídla, vůně vařících se pokrmů - smažené cibulky, pečeného jablečného koláče, opékaného rostbífu - to všechno je součástí radosti z jídla. Samozřejmě, je ještě příjemnější, když nemusíte dělat celou práci, nebo alespoň ne tu hrubou. Mám spoustu dcer a snach a všechny žijí hodně blízko a já v nich vypěstovala přesvědčení, že když se vydaří nějaká dobrůtka, byla by ostuda neposlat vrchovatý talíř Stařence. Nikdo nemůže říct, že nejsem připravená pozřít neplánované jídlo. A všechny ty mý holky jsou skvělý kuchařky, protože jsem je vychovala a zaučila sama, a kdyby se jim něco nevedlo, tak bych jim to, u všech sakrů, řekla.
Jedna z věcí, která zpomalila vývoj dobrého vaření, je to, že hodně kuchařů se chová, co se týká jejich receptů, odmítavě a tajnůstkářsky.
V rodině se předávají z generace na generaci, ale současně se žárlivě střeží před tím, aby se nedostaly do nepovolaných rukou. Moc mě potěšilo, že se mi podařilo sehnat recepty z celé Zeměplochy - například od paní Tračníkové, ženy seržanta Tračníka z ankh-morporské Městské hlídky, od Vzoromila Výsměška, arcikancléře Neviditelné univerzity, od našeho vlastního krále, Verence II. Lancreského.
A mnoho dalších. Je úžasné, co našinec dokáže s trochou osobního kouzla a spoustou vydírání.
Je dost těžké určit, do jaké kategorie tyhle recepty spadají, zvláště když některé z nich se skoro nedají brát jako pokrm v tom slova smyslu, ale dělala jsem, co jsem mohla, takže jsem je nakonec přece jen rozdělila na předkrmy, hlavní jídla, různé pochutiny (a některé jsou opravdu velmi různé), pudinky, paštiky a jiné různé a sladkosti. Trpasličí kuchyně si zaslouží vlastní prostor, stejně jako loď kotvu.
Nuže, začněme prvním mlskem, který by mohl být i tím posledním, pokud se jeho přípravě nevěnuje skutečně maximální pozornost...

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Leník, 06.11.2006

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník-Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha), Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha) (2), Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha) (3), Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha) (4)
-Buch! (Úžasná Zeměplocha)
-Carpe Jugulum (Úžasná Zeměplocha), Carpe Jugulum (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Čarodějky na cestách (Úžasná Zeměplocha), Čarodějky na cestách (Úžasná Zeměplocha) (2), Čarodějky na cestách (Úžasná Zeměplocha) (3), Čarodějky na cestách (Úžasná Zeměplocha) (4)
-Čaroprávnost (Úžasná Zeměplocha), Čaroprávnost (Úžasná Zeměplocha) (2), Čaroprávnost (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Dámy a pánové (Úžasná Zeměplocha), Dámy a pánové (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Erik (Úžasná Zeměplocha), Erik (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Faust Erik (Úžasná Zeměplocha)
-Hrrr na ně! (Úžasná Zeměplocha), Hrrr na ně! (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Klobouk s oblohou (Úžasná Zeměplocha)
-Kobercové
-Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha), Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha) (2), Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha) (3), Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha) (4), Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha) (5), Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha) (6)
-Magický prazdroj (Úžasná Zeměplocha), Magický prazdroj (Úžasná Zeměplocha) (2), Magický prazdroj (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Malí bohové (Úžasná Zeměplocha), Malí bohové (Úžasná Zeměplocha) (2), Malí bohové (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Maškaráda (Úžasná Zeměplocha), Maškaráda (Úžasná Zeměplocha) (2), Maškaráda (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Moře a malé rybky
-Mort (Úžasná Zeměplocha), Mort (Úžasná Zeměplocha) (2), Mort (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Muži ve zbrani (Úžasná Zeměplocha), Muži ve zbrani (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Na cestu (Vyprávění o nomech)
-Nadělat prachy (Úžasná Zeměplocha)
-Nevídaní akademikové (Úžasná Zeměplocha)
-Noční hlídka (Úžasná Zeměplocha)
-Nohy z jílu (Úžasná Zeměplocha), Nohy z jílu (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Obléknu si půlnoc (Úžasná Zeměplocha)
-Otec prasátek (Úžasná Zeměplocha)
-Pátý elefant (Úžasná Zeměplocha), Pátý elefant (Úžasná Zeměplocha) (2), Pátý elefant (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Pod parou (Úžasná Zeměplocha)
-Podivný regiment (Úžasná Zeměplocha), Podivný regiment (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Pohyblivé obrázky (Úžasná Zeměplocha), Pohyblivé obrázky (Úžasná Zeměplocha) (2), Pohyblivé obrázky (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Poslední hrdina (Úžasná Zeměplocha)
-Poslední kontinent (Úžasná Zeměplocha), Poslední kontinent (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Pravda (Úžasná Zeměplocha), Pravda (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Pyramidy (Úžasná Zeměplocha), Pyramidy (Úžasná Zeměplocha) (2), Pyramidy (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Sekáč (Úžasná Zeměplocha), Sekáč (Úžasná Zeměplocha) (2), Sekáč (Úžasná Zeměplocha) (3)
-Smrt a co přijde pak
-Soudné sestry (Úžasná Zeměplocha), Soudné sestry (Úžasná Zeměplocha) (2), Soudné sestry (Úžasná Zeměplocha) (3), Soudné sestry (Úžasná Zeměplocha) (4)
-Stráže! Stráže! (Úžasná Zeměplocha), Stráže! Stráže! (Úžasná Zeměplocha) (2), Stráže! Stráže! (Úžasná Zeměplocha) (3), Stráže! Stráže! (Úžasná Zeměplocha) (4)
-Svobodnej národ (Úžasná Zeměplocha)
-Šňupec (Úžasná Zeměplocha)
-Těžké melodično (Úžasná Zeměplocha), Těžké melodično (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Trollí most
-Úžasná Zeměplocha
-Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci (Úžasná Zeměplocha), Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Vložte medvídka (Divadlo krutosti)
-Zajímavé časy (Úžasná Zeměplocha), Zajímavé časy (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Zaslaná pošta (Úžasná Zeměplocha)
-Zimoděj (Úžasná Zeměplocha)
-Zloděj času (Úžasná Zeměplocha), Zloděj času (Úžasná Zeměplocha) (2)
Čítanka-Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha), Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Buch! (Úžasná Zeměplocha)
-Čaroprávnost (Úžasná Zeměplocha)
-Jasnovidné gumbo paní Gogolové (Kuchařka stařenky Oggové)
-Kuchařka stařenky Oggové
-Lancreské sedátko lásky (Kuchařka stařenky Oggové)
-Lehké fantastično (Úžasná Zeměplocha)
-Manželství (Kuchařka stařenky Oggové)
-Mort (Úžasná Zeměplocha), Mort (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Nefalšované klačské karí paní Tračníkové (Kuchařka stařenky Oggové)
-Noční hlídka (Úžasná Zeměplocha), Noční hlídka (Úžasná Zeměplocha) (2)
-Podivný regiment (Úžasná Zeměplocha)
-Pravda (Úžasná Zeměplocha)
-Sekáč (Úžasná Zeměplocha)
-Zloděj času (Úžasná Zeměplocha)
­­­­

Diskuse k úryvku
Terry Pratchett - Kuchařka stařenky Oggové







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)