Menu
Pratchett Terry (*28.04.1948 - †12.03.2015)
Nefalšované klačské karí paní Tračníkové (Kuchařka stařenky Oggové)
Jako každé karí obsahuje jakékoliv přísady, které jsou po ruce. Tady ale veškerá podobnost končí. Musíme do něj použít jasně zelený hrášek, kusy turínu a - kvůli znalcům gastronomické historie - rozvařené plátky vodnice.
Klíčem k tomuto karí je totiž vodovatost, "omáčka" musí být řídká a měla by mít nepříjemnou, i když poměrně známou barvu. Dále je třeba v něm použít jen omezené množství práškového koření karí, což je v krajích, kde se rodí skutečné karí, věc zcela neznámá. Někdy prostě stačí vzít ve spíži neotevřenou plechovku s práškem a několikrát jí máchnout nad hrncem.
Okamžik... a nezapomeňte, že hrozinky musí být žluté a pořádně nabobtnalé. A hodně měkké. A měly by trochu chrupat (aha, už si vzpomínáte...). Varování v poslední chvíli: Recept byl mírně upraven, takže podle něj uvaříte celkem slušné jídlo. Dá se říci, že lepší, než bylo to původní. My si dokonce myslíme, že mnohem lepší. Od cizích vlivů oproštěné karí je věc, která bystrým lidem umožní alespoň vzdáleně zachytit odlesk filozofie ukryté za ideou trpasličího chleba - stačí si ho jen představit, aby byl člověk připraven pozřít prakticky cokoliv jiného. PRO ČTYŘI OSOBY
2 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule, hrubé nakrájená
2 stroužky česneku, nasekaného na jemno
225 g růžiček brokolice
350 g turínu, nakrájeného na drobno a uvařeného do měkka
1 červená paprika, vyčištěná, nakrájená na proužky
1 zelená paprika, vyčištěná, nakrájena na proužky
½ lžičky mleté kurkumy
1 lžička mletého zázvoru
225 g hrášku (může být mrazený)
50 g rozinek
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého karí (nemusí být, dáváme pro staré dobré časy)
2 lžičky hořčičného semínka
175 ml kokosového mléka (nahradíme mlékem, v němž jsme nechali vymáčet mletý kokos)
250 ml zeleninového vývaru
rajský protlak na zahuštění (jen v případě potřeby)
sůl, pepř TROUBU PŘEDEHŘEJTE na 180 °C. Na velké pánvi rozpalte olej.
Vložte cibuli, česnek, brokolici, papriky a duste, dokud cibule nezačne měknout. Pak přidejte předem částečně uvařený tuřín, hrášek a rozinky a vařte dalších pět minut. Přidejte koření (s výjimkou hořčičného semínka), kokosové mléko a polovinu zeleninového vývaru.
Vařte zhruba dalších deset minut, a pokud je třeba, přilévejte vývar. Kdyby se vám šťáva zdála příliš řídká, zhustíte ji rajským protlakem.
Směs přelejte do kastrolu, posypte hořčičnými semínky, zakryjte a duste dalších 45 minut. Podávejte s rýží nebo bílým chlebem. Utečte.
Zdroj: Leník, 06.11.2006
Související odkazy
Diskuse k úryvku
Terry Pratchett - Nefalšované klačské karí paní Tračníkové (Kuchařka stařenky Oggové)
Aktuální pořadí soutěže
- Grully (1,5)
- vedralova.k (0,5)
Štítky
muselo večerní píseň mluvní cvičení Šárka ostravak o lyrickém zloději rychle a zběsile Má sestra stížnosti schránka asylum nejkrásnější vánoce doctorow stereotyp postavení žen pavouci sbohem a šáteček lorca druhá loupežnická člověk člověku muzikantská bídníci 1 díl létání antická literatura claudius cesta kouzla záchod prvorozený Meyerov spiderman
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 713 983 082
Odezva: 0.04 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí