ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.04
Hodnoceno: 248x Prosím, ohodnoť práci

Babiččina svíčková


OSNOVA:

I. Úvod:a) Babiččina svíčková
II. Stať:a) Příprava surovin
b) Vaření
III. Závěr:a) Podávání svíčkové


Pro tuto slohovou práci jsem si vybral popis přípravy svíčkové na smetaně, jelikož jsem vyučen v oboru kuchař-číšník a svíčková je mým nejoblíbenějším jídlem. Proto jsem požádal svoji babičku, aby mi prozradila svoje tajemství pravé svíčkové. A tak bych chtěl i vám říci, jak jsem ji připravil.

Nejprve jsem si nachystal tyto suroviny: 60 dkg čisté svíčkové, 5 dkg slaniny, 10 dkg tuku, cibuli, 25 dkg kořenové zeleniny, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, špetku zázvoru, kousek bobkového listu i tymiánu, ¼ až ½ litru kysané smetany, 2-3 lžíce mouky, ocet a citrónovou šťávu. Jako ozdoba se dává brusinkový terč (brusinky + kolečko citrónu).

Jakmile jsem si připravil všechny suroviny, pustil jsem se do vaření. Jako první jsem zbavil maso šlach a blan a prošpikoval jsem jej slaninou. V hrnci jsem rozpálil tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opekl. Vyjmul jsem jej a ve zbylém tuku jsem osmahl do červena mrkev, celer a petržel nakrájenou na kolečka. K osmažené zelenině jsem vrátil maso, osolil, přidal cibuli a všechno koření a maso jsem dusil asi 1 hodinu, než změklo. Při dušení jsem podléval maso vodou a ke konci nechal šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu. Maso jsem ještě naposledy podlil, dal do trouby a dopekl. Během pečení jsem maso poléval šťávou, aby neoschlo. Měkké maso jsem vytáhl z trouby a pokrájel přes vlákno na plátky asi 2 cm silné. Šťávu se zeleninou jsem rozmixoval, postavil znovu na plotnu, zalil smetanou, v níž jsem rozšlehal mouku, a přikyselil octem a citrónem. Nakrájené maso jsem vložil do omáčky a nechal přejít varem. Do omáčky jsem přidal máslo a na kostičky nakrájenou, osmahnutou slaninu. Omáčku jsem ochutil solí, pepřem a cukrem a provařil ji.

Když byla omáčka hotová, nachystal jsem si talíře. Na ně jsem položil 4 knedle (1 ks = 25 g), plátek masa a přelil svíčkovou omáčkou (2 dcl). Omáčku jsem ozdobil brusinkovým terčem. Všem moc chutnalo a jsou rádi, že můžou dodnes ochutnávat další jídla, které uvařím. Samozřejmě jsem donesl ochutnat i babičce, která mi řekla, že se mi to velmi povedlo.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Babiččina svíčková







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)