Menu
Babiččina svíčková
OSNOVA:
I. Úvod: | a) Babiččina svíčková |
II. Stať: | a) Příprava surovin |
b) Vaření | |
III. Závěr: | a) Podávání svíčkové |
Pro tuto slohovou práci jsem si vybral popis přípravy svíčkové na smetaně, jelikož jsem vyučen v oboru kuchař-číšník a svíčková je mým nejoblíbenějším jídlem. Proto jsem požádal svoji babičku, aby mi prozradila svoje tajemství pravé svíčkové. A tak bych chtěl i vám říci, jak jsem ji připravil. Nejprve jsem si nachystal tyto suroviny: 60 dkg čisté svíčkové, 5 dkg slaniny, 10 dkg tuku, cibuli, 25 dkg kořenové zeleniny, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, špetku zázvoru, kousek bobkového listu i tymiánu, ¼ až ½ litru kysané smetany, 2-3 lžíce mouky, ocet a citrónovou šťávu. Jako ozdoba se dává brusinkový terč (brusinky + kolečko citrónu). Jakmile jsem si připravil všechny suroviny, pustil jsem se do vaření. Jako první jsem zbavil maso šlach a blan a prošpikoval jsem jej slaninou. V hrnci jsem rozpálil tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opekl. Vyjmul jsem jej a ve zbylém tuku jsem osmahl do červena mrkev, celer a petržel nakrájenou na kolečka. K osmažené zelenině jsem vrátil maso, osolil, přidal cibuli a všechno koření a maso jsem dusil asi 1 hodinu, než změklo. Při dušení jsem podléval maso vodou a ke konci nechal šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu. Maso jsem ještě naposledy podlil, dal do trouby a dopekl. Během pečení jsem maso poléval šťávou, aby neoschlo. Měkké maso jsem vytáhl z trouby a pokrájel přes vlákno na plátky asi 2 cm silné. Šťávu se zeleninou jsem rozmixoval, postavil znovu na plotnu, zalil smetanou, v níž jsem rozšlehal mouku, a přikyselil octem a citrónem. Nakrájené maso jsem vložil do omáčky a nechal přejít varem. Do omáčky jsem přidal máslo a na kostičky nakrájenou, osmahnutou slaninu. Omáčku jsem ochutil solí, pepřem a cukrem a provařil ji. Když byla omáčka hotová, nachystal jsem si talíře. Na ně jsem položil 4 knedle (1 ks = 25 g), plátek masa a přelil svíčkovou omáčkou (2 dcl). Omáčku jsem ozdobil brusinkovým terčem. Všem moc chutnalo a jsou rádi, že můžou dodnes ochutnávat další jídla, které uvařím. Samozřejmě jsem donesl ochutnat i babičce, která mi řekla, že se mi to velmi povedlo.
Zdroj: Ludvík Martinka, 01.04.2007
Diskuse ke slohové práci
Babiččina svíčková
Aktuální pořadí soutěže
- Grully (3,5)
- Jana Lotus (2,5)
Štítky
Listy kosmos Dean Koontz zimní+radovánky psč výměna myšlenka díla návykové látky čeho chci dosáhnout Aljaška populární maska červené smrti Saul sorel poirot Franz Werfel zvířata v zoo poéma most p Malá baletka volný čas u počítače postel Pobaven umučení ježíše kometa zahradní slavnosti alkohol a drogy čtvrtá ruka první třída Rákosníček
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 708 572 644
Odezva: 0.02 s
Vykonaných SQL dotazů: 3
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí