Menu
Babiččina svíčková
OSNOVA:
I. Úvod: | a) Babiččina svíčková |
II. Stať: | a) Příprava surovin |
b) Vaření | |
III. Závěr: | a) Podávání svíčkové |
Pro tuto slohovou práci jsem si vybral popis přípravy svíčkové na smetaně, jelikož jsem vyučen v oboru kuchař-číšník a svíčková je mým nejoblíbenějším jídlem. Proto jsem požádal svoji babičku, aby mi prozradila svoje tajemství pravé svíčkové. A tak bych chtěl i vám říci, jak jsem ji připravil. Nejprve jsem si nachystal tyto suroviny: 60 dkg čisté svíčkové, 5 dkg slaniny, 10 dkg tuku, cibuli, 25 dkg kořenové zeleniny, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, špetku zázvoru, kousek bobkového listu i tymiánu, ¼ až ½ litru kysané smetany, 2-3 lžíce mouky, ocet a citrónovou šťávu. Jako ozdoba se dává brusinkový terč (brusinky + kolečko citrónu). Jakmile jsem si připravil všechny suroviny, pustil jsem se do vaření. Jako první jsem zbavil maso šlach a blan a prošpikoval jsem jej slaninou. V hrnci jsem rozpálil tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opekl. Vyjmul jsem jej a ve zbylém tuku jsem osmahl do červena mrkev, celer a petržel nakrájenou na kolečka. K osmažené zelenině jsem vrátil maso, osolil, přidal cibuli a všechno koření a maso jsem dusil asi 1 hodinu, než změklo. Při dušení jsem podléval maso vodou a ke konci nechal šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu. Maso jsem ještě naposledy podlil, dal do trouby a dopekl. Během pečení jsem maso poléval šťávou, aby neoschlo. Měkké maso jsem vytáhl z trouby a pokrájel přes vlákno na plátky asi 2 cm silné. Šťávu se zeleninou jsem rozmixoval, postavil znovu na plotnu, zalil smetanou, v níž jsem rozšlehal mouku, a přikyselil octem a citrónem. Nakrájené maso jsem vložil do omáčky a nechal přejít varem. Do omáčky jsem přidal máslo a na kostičky nakrájenou, osmahnutou slaninu. Omáčku jsem ochutil solí, pepřem a cukrem a provařil ji. Když byla omáčka hotová, nachystal jsem si talíře. Na ně jsem položil 4 knedle (1 ks = 25 g), plátek masa a přelil svíčkovou omáčkou (2 dcl). Omáčku jsem ozdobil brusinkovým terčem. Všem moc chutnalo a jsou rádi, že můžou dodnes ochutnávat další jídla, které uvařím. Samozřejmě jsem donesl ochutnat i babičce, která mi řekla, že se mi to velmi povedlo.
Zdroj: Ludvík Martinka, 01.04.2007
Diskuse ke slohové práci
Babiččina svíčková
Aktuální pořadí soutěže
- Do soutěže se prozatím nezapojil žádný soutěžící.
- Přidejte vlastní práci do naší databáze a staňte se vítězem tohoto měsíce!
Štítky
jan cimický o řepě maškaráda Maria Remarque První lidé na Měsíci o mamince ohnivý pohár tenkrát poprvé úřední moj filozofická úvaha 15.století zůza Perniková Chaloupka dopis kamarádce Třídní šašek sv. Augustin politika pro každého veršová výstavba konektory Minotauros John Osborne Co oči nevidí Královská hraničářka muslimové Edgara Allana Poea prostesdelovaci styl behani štastný život člověk člověku
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 706 351 327
Odezva: 0.04 s
Vykonaných SQL dotazů: 3
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2024 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí