ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.86
Hodnoceno: 578x Prosím, ohodnoť práci

Palačinky (popis pracovního postupu)

  • poznámka k tématu: jedno ze zadání písemné práce z češtiny pro maturitu 2012 znělo Palačinky, sladké i slané a jednalo se rovněž o popis pracovního postupu

Než začneme, musíme se podívat, zdali máme všechny potřebné věci. Nejde ani tak o to, jestli máme všelijaké pomůcky na míchání těsta, nýbrž o to, máme-li veškeré ingredience.

Nachystáme si mléko. Je jedno, jaké bude, jestli plnotučné, polotučné, krabicové či lahvové. K mléku si nachystáme mouku. U ní si nemůžeme vybírat, a proto si zvolíme hladkou. Další ingrediencí jsou samozřejmě vajíčka. Počet záleží na tom, jak velký máme hlad. Ještě si nachystáme trochu cukru a soli. Nutností je samozřejmě olej, bez něhož by se nám palačinky hned připálily.

Když máme všechny přísady nachystané, vytáhneme si ze zásuvek a skříněk potřebné nádobí. Jako první si připravíme velkou mísu, nejlépe s nálevkou. Další neméně důležitou věcí je váha, bez ní bychom se neobešli. Potřebovat budeme i hrnek, vidličku, naběračku a stěrku. Při smažení pak bude nezbytností pánvička a obracečka.

Nyní si navážíme 300 gramů mouky a vysypeme ji do mísy. Poté si odměříme tři čtvrtě litru mléka a vlažné ho po trochách budeme přilévat do mísy. Dále v hrnku hodně rozšleháme vajíčka vidličkou a také je přilijeme do mísy. Posledními ingrediencemi je trocha cukru a špetka soli. Nakonec vše promícháme a máme-li šlehač, vše vyšleháme v hladké tekuté těsto. Hotovou směs necháme půl hodiny odstát.

Po uplynulém čase, když si těsto odpočinulo, rozpálíme olej na pánvičce. Když už je tuk natolik horký, že můžeme smažit, naběračkou nabereme těsto a nalijeme jej na pánev. Uchopíme ji do ruky a krouživými pohyby pomůžeme těstu rozprostřít se po celém dně pánve. Když bude palačinka z jedné strany hotová, vezmeme obracečku, kterou otočíme palačinku, čímž docílíme toho, že bude z obou stran dobře hotová. Když bude palačinka usmažená, naběračkou ji vyjmeme z pánve a odložíme na talíř. Takhle postupujeme až do té doby, dokud nevypotřebujeme všechno těsto.

Každý má palačinky rád jinak, někdo je sní bez ničeho, jiný si je pocukruje, potře marmeládou, tvarohem či čokoládou. Jsou různé způsoby, jak palačinku vylepšit a ochutit, ale tato volba je přenechána těm, kteří palačinky konzumují.

Tento recept není moc složitý, je jen časově náročný, a proto doporučuji nebrat to jako poslední alternativu oběda, když si zrovna pospíte trochu déle. Přeji dobrou chuť.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Palačinky (popis pracovního postupu)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)