ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.88
Hodnoceno: 418x Prosím, ohodnoť práci

Příprava sladkých palačinek (popis pracovního postupu)

  • poznámka k tématu: jedno ze zadání písemné práce z češtiny pro maturitu 2012 znělo Palačinky, sladké i slané a jednalo se rovněž o popis pracovního postupu

Palačinky považuji za jedno z mých nejoblíbenějších jídel, a když si na ně jen vzpomenu, mám plno chutí si je připravit.
Celá příprava je poměrně zdlouhavá a pracná, ale výsledek stojí za to. Popíši zde, jak se takové lahodné palačinky dělají.

Nejdříve je potřeba umíchat palačinkové těsto. Vezmeme si mísu, ve které pomocí kuchyňské vařečky smícháme dva velké žloutky s mletým cukrem a přisypeme špetku soli. Přidáme 10 lžic čerstvé smetany a 10 lžic vody a pořádně zamícháme. Do základu těsta pomalu přimícháváme 16 lžic hladké mouky. Těsto necháme minimálně pět minut odstát.

Mezitím si necháme teflonovou pánev rozehřát a následně přilijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a počkáme, než se olej rozlije po celé pánvi. Na rozehřátou pánev vylijeme 1 plnou kuchyňskou naběračku těsta a snažíme se, aby se těsto rozlilo po celé pánvi. Palačinku smažíme z jedné strany dozlatova přibližně pět minut. Pomocí obracečky opatrně obrátíme palačinku tak, aby se neroztrhla a počkáme, než se osmaží i z druhé strany. Palačinku vyjmeme z pánve a položíme na připravený tác nebo talíř.

Těsto v míse během smažení promícháváme, aby nám hustší část neklesala ke dnu. Následně osmažíme i další palačinky stejným způsobem, dokud nespotřebujeme všechno těsto.

Nyní je potřeba palačinky sladce ozdobit. Kulatou palačinku potřeme (nejlépe) jahodovou marmeládou, přisypeme hrst namletých ořechů a naneseme po celé palačince rozdrcený tvaroh. Celou palačinku srolujeme do trubičky a pro oslazení posypeme moučkovým cukrem. Nakonec na palačinku přidáme podle libosti šlehačku a posypeme nastrouhanou čokoládou. Jako zakončení vložíme na vrch šlehačky lístek máty.

Palačinky podáváme teplé a na zapití doporučuji například vlažné mléko, které s tímhle pokrmem moc dobře chutná.
Přeji dobrou chuť.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Příprava sladkých palačinek (popis pracovního postupu)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)