ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.57
Hodnoceno: 7x Prosím, ohodnoť práci

Vaříme francouzskou polévku (popis pracovního postupu)

Ráda vařím jednoduchá, ale zároveň chutná jídla. Proto jsem si vybrala francouzskou dýňovou polévku se smetanou. Tento recept mám od své kamarádky. Rodina tuto polévku doslova miluje.

Ze všeho nejdříve si připravíme veškeré suroviny. Dáme je na stůl, abychom na něco nezapomněli.
Nachystáme si tedy 600 gramů dýně máslové (asi jeden kus), 2 kusy fenyklu, 2 kusy červené nebo žluté papriky kapie, 2 kusy cibule, 1 stroužek česneku, 1 kávovou lžičku mletého zázvoru, 1 kávovou lžičku římského kmínu, špetku soli a pepře, 2 lžíce panenského olivového oleje, citronovou šťávu z 1 kusu citronu, 50 mililitrů anýzového likéru, 200 mililitrů pomerančové šťávy (nebo 4 kusy pomeranče), 200 mililitrů smetany s 33 % tuku, 1 kus kuřecího bujónu Knorr, 200 mililitrů vody.

Dýni oloupeme, vykrojíme semínka i vnitřek, necháme si jen dužinu. Dáváme pozor, ať se neřízneme, škrabkou to nejde, musíme mít ostrý nůž. Cibuli a česnek oloupeme, fenykl očistíme a omyté papriky zbavíme jádřinců. Větší kusy překrojíme. Troubu předehřejeme na 180°C. Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme asi 30 minut, hlavně dýně aby byla měkká.

Pak si vezmeme 3litrový hrnec. Dáme do něj všechnu pečenou zeleninu, zalijeme vodou a přidáme pomerančovou šťávu. Někdy si ji vymačkám sama, když mám doma přezrálé pomeranče. Přisypeme kmín, zázvor. Přihodíme bujón. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a zvolna vaříme asi tak 10 minut.

Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Ještě chvíli povaříme, nesmí to ale vřít. Někdy všechno ještě přecedím přes sítko, aby byla polévka opravdu jemná. Dochutíme anýzovým likérem, citronovou šťávou a můžeme podávat.

Pro změnu polévku můžeme zahustit zakysanou smetanou, můžeme do ní přidat nastrouhaný parmazán anebo k ní podávat osmažené bagety. Chutná opravdu skvěle a navíc se dá jíst i studená. Dobrou chuť.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Vaříme francouzskou polévku (popis pracovního postupu)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)